fredag 28 februari 2014

"Partiernas kulturpolitik skiljer sig inte åt"

Uttalandet är fällt av Adam Cwejman vid #Kulturvalet14 på Kulturhuset. Detta är borgarnas desperata lögn. Den har upprepats som ett mantra de senaste veckorna, senast av Madeleine Sjöstedt i SVT Debatt igår. Man kan ta för givet att det är en taktik. Nog för att Cwejman på Kulturhuset gav intrycket av att ha väldigt dålig koll på kulturpolitiken även i Folkpartiet men Madeleine Sjöstedt kan inte anklagas för dålig koll. Som kultyrborgarråd i Stockholm vet hon naturligtvis vilken politik hon själv driver och vilken politik son förespråkas från oppositionen.

Påståendet att det inte skulle spela någon större roll om kulturpolitiken var borgerlig eller rödgrön kommer sig nog av det faktum att Alliansen insett att de inte kan räkna hem fler röster från kulturarbetare och därför ägnar sig åt skademinimering. Istället för att erkänna att de helt enkelt är dåliga på att föra kulturpolitik påstår de att det inte gör någon skillnad vilka man röstar på. Inom kulturpolitiken är vi tydligen "relativt överens".

Naturligtvis är påståendet lögnaktigt. Kulturpolitiken är ett ideologiskt slagfält, kanske ett av de tydligaste i svensk politik. Ta marknadshyrorna som exempel. Alliansen kräver marknadshyror medan vänstern är emot och dessutom kräver undantag för lokaler som används för kultur. Eller synen på försörjningsstöd där Alliansen tvingar kulturarbetare in i dubbelarbete.

Kanske kan man säga att skillnaden mellan högerns och vänsterns kulturpolitik är att högern står för företagen och vänstern för utövarna och konsumenterna. Det finns ingen poäng med att sätta sig i knäet på den kapitalstarka nöjesindustrin, bygga arenor ingen vill ha eller underlätta för det som redan är köpstarkt.

På kulturområdet står valet mellan mångfald och enfald, kultur för alla eller kapitalets diktatur. För vänstern är kultur en demokratibärare, för högern en konsumtionsfråga att likna vid köp av tvål eller dasspapper. Högerns desperata försök att få kulturpolitiken till ett område där det råder konsensus utgår från att man inte förstår sin egen politik.

För övrigt: idag intervjuades jag av tidningen Konstnären (KRO) med anledning av den kritik mot Kulturbryggan jag framförde på Kulturpolitikbloggen för några dagar sedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar