lördag 8 februari 2014

Konkurrensverkets remissvar på presstödsutredningen - reflektioner

Konkurensverkets remissvar på presstödsutredningen har nu presenterats. Ett fascinerande remissvar helt i linje med den borgerliga visionen om det mätbara värdets överhöghet.

”Driftstödet begränsar en effektiv priskonkurrens mellan tidningarna och kan även leda till att de har svagare incitament att effektivisera sin produktion. Stödet riskerar även att leda till att utbudet formas efter bidragskriterier snarare än läsarnas preferenser, eftersom tidningarna inte behöver konkurrera om läsarna och därmed annonsörernas pengar, utan kan överleva med hjälp av driftstöd.”

I sitt remissvar menar Konkurrensverket att presstödet borde sänkas gradvis och därefter avskaffas. Orsaken är att man menar att presstödet inte är effektivt för priskonkurrensen.

Det finns helt säkert några som är nöjda; regeringen. Remissvaret är helt överensstämmande med den vision Alliansen har för sin kulturpolitik, en vision där den starke överlever, den självsanerande marknaden.

Självklart är det så att alla inte kan vara experter på allt. Men Konkurrensverket bortser helt från det faktum att mångfald motverkar enfald. Presstödet upprätthåller den mångfalden.

Visserligen finns kanske orsak att se över presstödet vad gäller de aspekter som rör dagstidningar och de riktigt stora. Samtidigt måste vi komma ihåg att presstödet inte bara är till för dem. Presstöd kan hjälpa en liten resurssvag organisation som Biblioteket i Samhället att ge ut en tidskrift som är viktig i biblioteksdebatten. Har Konkurrensverket tagit med sådana tidskrifter i sin beräkning? Eller den viktiga antirasistiska tidskriften Mana? Eller EXPO?

1 kommentar:

  1. Men tidskrifterna som du nämner i sista stycket har ju inte presstöd, utan tidskriftsstöd (dvs. produktionsstöd för kulturtidskrifter från Kulturrådet). Det är väldigt olika stödformer!

    SvaraRadera