måndag 10 februari 2014

Mediehus - genidrag eller elefantsjuka?

Idag meddelades att Landsorganisationens styrelse beslutat att grunda ett mediehus. LO skapar mediehus. Till en början ska mediehuset bestå av tidningarna Byggnadsarbetaren, Arbetet, Fastighetsfolket, Dagens Arbete, Kommunalarbetaren, Handelsnytt och Sekotidningen. Med tiden är tanken att alla fackliga tidningar inom LO-kollektivet ska vara anslutna till mediehuset.

Projektledare för LO:s mediehussatsning är Liv Beckström. Hon menar att tanken är att ge tidningarna ett journalistiskt lyft genom erfarenhetsutbyte. Förhoppningen är också att en större satsning som denna ska kunna lyfta tidningarnas attraktivitet på internet. Tanken är också att slå ihop en del av administrationen samt lokalerna och att upphandla tryck och distribution gemensamt för att få ner kostnaderna på respektive tidning.

Frågan om LO:s bevekelsegrund för beslutet att bilda ett eget mediehus är alltså ganska lättbesvarade; erfarenhetsutbyte och effektivisering. Vad som mer kan tänkas komma ut ur detta projekt är såhär i dess linda väldigt oklart. Rent politiskt kan man möjligen tänka sig att tidningarna sluts tätare samman i en åsiktsgemenskap som mer dikteras av ledningen för LO än för respektive fackförbund.

Den linje Kulturpolitikbloggen har i frågan torde för mer trogna läsare framstå som klar. En viss allergi finns här mot elefantsjuka, koncerner, kotterier, mediehus och andra sammanslutningar som minskar pluralismen i den politiska och kulturella debatten. Detta innebär på intet vis att det går att döma ut LO:s satsning, det kommer snarast bli intressant att se vad som händer och vart utvecklingen tar detta projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar