söndag 9 februari 2014

Valaktivism del 1: Actionpainting

Kulturpolitikbloggen inleder idag en artikelserie om tips på valaktiviteter som inkluderar kultur på olika sätt. Bakgrunden till denna artikelserie är att kultur kan lyftas på många sätt i en valrörelse. Det måste inte handla om konkret kulturpolitik. Det kan också handla om hur man lyfter politiska frågor med hjälp av kultur. Idag första artikeln, Actionpainting.

Ett problem när man står i en valstuga kan vara att man får svårt att motivera folk att stanna, dela med sig av sina åsikter och ta del av partiets åsikter. För att göra detta möjligt är det viktigt att ha någon typ av aktiviteter som både kan få folk att stanna vid valstugan och locka dit fler besökare. Ett enkelt, billigt och smart sätt att locka besökare till valstugan är Actionpainting. 

Vad är Actionpainting? Tanken är att helt enkelt sätta upp ett stort papper på valstugan, kanske täckpapper som egentligen är till för golv eller en gammal tapet. Sedan erbjuder man medborgarna att skriva och måla sin vision av framtiden i kommunen eller i sin stadsdel på pappret. Pappret kan sedan förslagsvis läggas ut på Instagram, Twitter och Facebook för att omvärlden ska kunna se den. Ämnet för målningen man variera, förslagsvis från dag till dag eller vecka till vecka beroende på hur populärt det är att måla. De enda utgifterna är en rulle täckpapper eller tapetpapper och färgburkar.

Nästa artikel i artikelserien om valaktivism kommer att handla om hur man lyfter en kontroversiell fråga med enkla medel, nämligen kravet på lagliga grafittiväggar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar