onsdag 19 februari 2014

Behövs det ett kulturparti?


Har ni hört talas om Nätverket Kulturpartiet som samlar namn för att ställa upp i EU-valet? De menar att kulturen och kulturpolitiken fått en undanskymd roll i den politiska debatten. Det är en analys som Kulturpolitikbloggen delar. Det är också något som Kulturpolitikbloggen försöker ändra på genom dagliga uppdateringar fram till valdagen. 

Samtidigt menar Nätverket Kulturpartiets ordförande Henrik Blaszczyk att det partiets linje är att lyfta fram kulturen som en närande snarare än en tärande sektor. Nätverket menar att man vill lyfta fram nyttoaspekterna med kultur. Detta är faktiskt för mig som socialist helt och hållet ointressant. Ponera att det skulle vara så att det bildades ett demokratiparti för att lyfta fram nyttoaspekterna med demokrati. Märkligt... Och kulturfrågorna är i grunden demokratifrågor. Man ska inte behöva argumentera för kulturfrågorna utifrån en nyttoaspekt. Diskussionen om huruvida kultur är närande eller tärande är väldigt märklig. Man ska inte behöva argumentera ur ett nyttoperspektiv för grundläggande demokratifrågor. Förutsättningar för kulturskapande, kulturpolitik, är i grunden att diskutera förutsättningarna för demokrati.

När det gäller behovet av ett kulturparti så finns det visst fog för vad Henrik Blaszczyk säger. Det är problematiskt att se hur kulturfrågorna och kulturpolitiken hamnar i skym undan i de etablerade partierna. Själv är jag en av grundarna till Vänsterns Kulturnätverk. Vår uppgift är att lyfta fram kulturfrågorna i Vänsterpartiet. Sådana nätverk och pådrivare är alldeles nödvändigt. Men det är ingen lösning att ställa sig vid sidan av de etablerade partierna. Lösningen är att jobba i de etablerade partierna. Inom Vänsterpartiet har Vänsterns Kulturnätverks arbete exempelvis lett till att (V) nu driver frågan om ett kulturlöfte i valet, vi har också drivit fram att Vänsterpartiet ska driva frågan om gratis kulturskola. 

Arbetet för att föra upp kulturfrågorna på den politiska dagordningen ska självklart ske på kontinuerlig basis och på bred front. Därför behövs inget kulturparti utan fler kulturintresserade och kulturaktivister i de politiska partierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar