måndag 17 februari 2014

Valaktivism, del 3: Gatuteater

Det här med tips och trix för att lyfta kulturpolitik i valrörelsen har ju Kulturpolitikbloggen kört en artikelserie om, Valaktivism. Hittills har två texter publicerats, en om lagliga väggar och en om actionpainting. Här kommer tredje artikeln i serien. Denna gång är ämnet gatuteater.

Gatuteater är ett knep, en aktionsform som är gammal som gatan själv. Det är effektivt, intresseväckande och kan se väldigt om olika ut beroende på förutsättningar, väder, antal medverkande, antal åhörare. Gatuteater kan vara mycket. För att åskådliggöra redovisas hör några exempel som är varierar i hur avancerade de är i fråga om medverkande, publik och plats.

Mobildiskussion
I Stockholm hamnar du ofta i situationer där du har en del tid att slå ihjäl i kollektivtrafiken. En typ av gatuteater du kan ägna dig åt där är att fejka ett mobilsamtal. Eftersom dina medresenärer ofta har lika lite att göra som du finns en god chans att de smyglyssnar. Du kan då exempelvis beskriva din egen livssitution och argumentera för varför du skulle föredra en ny regering. Eller så kan du skälla på någon minister i regeringen som du tycker sköter sitt politikområde dåligt. En idé är att du låtsas argumentera med en meningsmotståndare. Då kan dina medpassagerare endera i sina tankar fylla i sina egna motargument eller ta parti för dig.
Kom ihåg:
1: Kolla innan du börjar så att inte de som sitter runt har hörlurar i öronen. Det finns ju ingen poäng i att agera för döva öron.
2: Gör uppehåll ibland. Du måste agera som att det är en dialog. Mobilsamtal är sällan monologer.

Argumentation/dispyt på stan
Ställ till ett saftigt politiskt gräl med en motspelare som agerar borgare och bemöt de argument hen har. Det här funkar i kollektivtrafiken, på torget och på varuhuset.
Kom ihåg:
1: Ni bråkar inte på riktigt, ni får inte bli osams.
2: Använd ett vårdat språk, annars är syftet menlöst.

Manuskriptbunden gatuteater
En mer klassisk form av gatuteater. Sätt dig ner med några kamrater och skriv ett manus. Gå ut på gator och torg och spela upp teatern.
Kom ihåg:
1: Skriv inte för långt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar