måndag 17 februari 2014

Sveriges radio censurerar professor - ledningen målar in sig i ett hörn

De senaste dagarna har det varit hett kring SR och opartiskheten. Ännu en tur rullas idag upp av Dagens Nyheter. När professor Lena Halldenius skulle medverka i P1 blev hon stoppad. Orsaken: hon tyckte fel.
Takhöjden på Sveriges radio är snart på en nivå som saknar motstycke. Lena Halldenius medverkan i P1 Morgon med bakgrund av skandalerna kring Arbetarbladets chefredaktör, Soran Ismail och nu senast Marlena Ernman stoppades hon för att hon enligt SR drog fel slutsats. Nämligen att ledningen agerat felaktigt.
Den grundläggande kulturpolitikaspekten på diskussionen är att public service har en skyldighet att jobba för mångfald och demokrati, mot diskriminering och rasism. I dagsläget gör SR detta med vapen som enfald och blåögdhet. Hur ska betydande samhällsdebattörer kunna medverka i SR om de inte får ha åsikter? Frågan är värd att ställas: om SR fortsätter jaga misstänkta sossar och censurera kritiker, vad blir då deras valbevakning värd? Kommer det komma relevanta analyser av politik och samhällsdebatt i Sveriges radio även i fortsättningen? Ledningen har målat in sig i ett hörn lika trångt som den politiska mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar