tisdag 11 februari 2014

#hairriot och feministisk kamp

Vanligtvis skulle de flesta, undertecknad inräknad, påstå att kulturpolitik och Melodifestivalen inte är två speciellt förknippade ämnen. Lägg därtill en hårig armhåla på bästa sändningstid och ämnet för kvällens artikel torde framstå som kart.

Den debatt det väckte när Melodifestivalens programledare Nour El Refai visade sin håriga armhåla i direktsändning blev det liv i luckan. Men inte i någon positiv mening, eller? Jo kanske. Det är ju uppenbarligen så att män ser det som en rättighet att ha åsikter om kvinnors utseende. Armhålorna är uppenbarligen en laddad kroppsdel.

Debatten efteråt har lett till en #hairriot i sociala medier. Detta är något positivt. Kvinnors rätt att bestämma hur de vill se ut är beskuren av sjuka kroppsideal, ständigt reproducerade i media, reklam och film. Att en cool förebild som Nour el Refai sätter ner foten i den här frågan, nu och tidigare i sitt arbete som skådespelare och komiker är viktigt.

Vissa feminister tycker säkert att det är en lite föråldrad typ av uppror mot det patriarkala och utseendefixerade samhället. Jag tror de har fel. Det är uppenbart att aktioner som denna fortfarande väcker starka känslor och är effektiva för att skapa debatt. Därför behövs de. Jag tror att det behövs fler aktioner som Nours och fler armhålor som hennes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar