onsdag 26 februari 2014

En rasistisk dagstidning i startgroparna

Idag släpper Sverigedemokraterna en liten bomb över Mediesverige. Det har blivit dags för Sverigedemokraterna att starta en dagstidning. Det blir en webbtidning vid namn Samtiden som planeras att dra igång i mars. Redaktör blir Jan Sjunnesson.

Sjunnesson var så sent som 2012 skolledare och lärarutbildare vid Stockholms universitet enligt en intervju i Lärarförbundets tidning Lärarnas Nyheter. Nu ska han alltså stå vid rodret för en ny sverigedemokratisk satsning på att få större förståelse för sin världsbild genom en egen nyhetstidning.    Vi ska dock inte ropa hej ännu. Under de senaste åren har Sverigedemokraterna talat om lansering av såväl dagstidningar som tv-kanaler utan att något hänt. Hur det blir den här gången återstår att se. 

Det kan nog vara klokt med en lärare i ledningen för redakitionen på det planerade SD-flaggskeppet Samtiden. Enligt vad man uppger för Medievärlden kommer man att "så långt det går" ha nybetsbevakning. Samtidigt säger man att man har en liten redaktion med vana reportrar. Vad dessa vana reportrar tänkt syssla med istället för nybetsbevakning framgår inte. Däremot annonseras att man kommer att ta in ett gäng bloggare. Det är en intressant skrivning. Är det här man ska hetsa mot folkgrupp och göra sig skyldiga till förtal så kommer, om jag minns rätt, tidningen att åka dit å sina bloggaren vägnar om de har utgivarbevis. Och som jag förstår det kan tidningen inte få några statliga stöd om den inte har en ansvarig utgivare.

Kulturpolitik-aspekten, eller snarare den mediepolitiska aspekten av diskussionen är alltså huruvida vi kommer att behöva se skattepengar smita iväg till ännu en rasistisk publikation i likhet med Nationell Idag. Tyvärr har rasisterna visat att de kan åstadkomma en påverkan av debatten och medieklimatet. Det gjorde man med Politiskt Inkorrekt och det gör man med Avpixlat och Nationell Idag. Men vi ska inte ta ut något i förskott. Fakta i målet är trots allt ett antal sådana här projekt dött sin linda och att de flesta projekt som kommit igång somnat in till följd av gräl, passivitet eller juridiska aspekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar