söndag 11 september 2011

Vackert minnesmärke vid Ground Zero

[Foto: ]

Det var kontroversiellt när USA:s minnesmärke över 11:e september skulle invigas idag. Minnesplatsen är skapad av den israeliska arkitekten Michael Arad. Det mest kontroversiella tycks vara att vem som skulle få göra minnesplatsen avgjordes genom en tävling där cirka 2.500 arkitekter och konstnärer deltog.
Den kritiken kan jag förstå, att man istället för att vända sig till fackmannamässiga arkitekter och kulturarbetare utlyser en tävling som blir nästintill ett lotteri. Det är visserligen något som man kan tycka är spännande men det gör att man riskerar att få ett mindre tillfredsställande resultat. Däremot betyder tillvägagångssättet inte att resultatet inte kan vara lyckat.

Lotterimodellen, s.k. arkitekttävling, användes också i Stockholm när stadsbiblioteket skulle renoveras och byggas ut. Resultatet av tävlingen blev att den avblåstes och att planen som vunnit aldrig sattes i verket.

Egentligen, med handen på hjärtat är verket lite väl tilltaget i min smak, däremot är det väldigt vackert som minnesplats sett och säkerligen värd ett besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar