lördag 10 september 2011

Kulturfientligt initiativ från Socialistisk Folkeparti i Danmark

Det förvånade mig mycket när jag på Kulturnyheternas sida på SVT.se läste om Socialistisk Folkepartis kulturfientliga utspel i budgetförhandlingarna i Köpenhamn. Förslaget från partiet är att halvera stödet till Det Kongelige Teater, Danmarks nationalscen som skänktes till Danmark av Mærsk Mc-Kinney Møller.

Det stora problemet enligt Socialistisk Folkeparti är att Köpenhamn stad har lovat skänka 40 miljoner kronor till Det Kongelige Teater, danska staten ska i sin tur gå in med 100 miljoner danska kronor. På operan menar man att det är en katastrof för verksamhetens ekonomi att bli av med så mycket som 20 miljoner kronor. Man menar att pengarna ska betalas av staten istället för Köpenhamns stad eftersom Det Kongelige Teater ägs av staten och inte av Köpenhamns stad. Visserligen finns det en logik i det men det är samtidigt så att köpenhamnarna i större utsträckning har möjlighet att besöka en teater eller opera som ligger i deras stad än vad människor i andra delar av landet har.

För min del tycker jag att det är förvånande att ett socialistiskt parti som Socialistisk Folkeparti har en sådan syn på kulturverksamhet att man bestämmer sig för att skära ner 50 % av sina anslag till den och dessutom därmed bryta ett avtal. Det finns visserligen en problematik i att den typ av kultur som presenteras av Kungliga Operan eller Kungliga Dramaten i Stockholm eller av Det Kongelige Teater i viss mån kräver förkunskaper från sina besökare för att de ska kunna tillgodogöra sig föreställningar och att det ofta bara är ett visst klientel från bildad medelklass som besöker föreställningarna. Men att detta skulle vara skäl nog att dra ner stödet till Det Kongelige Teater med hela 50 % är i min mening inte logiskt. Det är snarare ett stort klavertramp från Socialistisk Folkeparti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar