söndag 11 september 2011

Ingen knätofs för Karlsson

SD-politikern Mattias Karlsson ville vara stilig till riksdagens öppnande. Därför skulle han, likt Jimmy Åkesson förra året, klä upp sig i folkdräkt. Dock blev det en besvikelse för Karlsson när han hörde av sig till Dräktrådet i Kronoberg som helt enkelt vägrade hyra ut någon folkdräkt till Karlsson med hänvisning till att han var Sverigedemokrat.

Jag förstår att det kan kännas kränkande för Karlsson att bli nekad att hyra en folkdräkt. Däremot tror jag att man måste de det för vad detta faktiskt är, Dräktrådet tar sin rättighet tillvara att bestämma själva vilka som ska hyra deras dräkter.
Folkmusikrörelsen och hembygdsrörelsen har alltid varit mångkulturell, den kulturella uttrycksform som den svenska folkmusiken återspeglar är en kombination av influenser från olika delar av Europa. Detta speglar också den avoga inställning folkmusikrörelsen har till det rasistiska partiet Sverigedemokraterna. Den kulturpolitik som sverigedemokraterna förespråkar har en klangbotten som inte återspeglar historiska fakta utan helt enkelt enögt påstår att det finns något genuint svenskt i folkmusikkulturen och hembygdsföreningarna. Detta har föranlett många folkmusiker att påpeka att folkmusiken är en produkt av det mångkulturella samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar