måndag 19 september 2011

Reinfeldt, ny satirsite

Satirkonsten i svensk politik har legat och latat sig ganska länge nu, bortsett från Robert Nyberg, Lindström och Janne Karlsson såklart. Det har varit lite dött. Men nu verkar något hända, äntligen kanske man ska säga. Den nya hemsidan heter reinfeldt.se och är försedd med såväl videoklipp som twitter och youtube-kanal. Konceptet är tänkt att vara en parodi både på Fredrik Reinfeldt och på Seinfeldt, den populära tv-serien. På bara några få dagar har den första och andra videosnutten haft 24.500 respektive 4300 bara på You Tube.

Är detta ett nytt genidrag? Jag tror att det kan vara det, även om vi måste låta den anonyma personen bakom Reinfeldt.se få lite tid innan vi recenserar arbetet. Klart är i alla fall att det är ett friskt och sunt tecken när satirkonsten börjar vakna till igen.

Jag gjorde för några månader sedan en intervju med Johannes Klenell, en av redaktörerna för satirtidningen Galago för Overklighetens folk. Galago ges ut av Ordfront och publicerade den en satir som väckte stor uppmärksamhet eftersom den skojade om att döda Per Gudmundsson på Svenska Dagbladet. I min mening en rätt rolig satir om man ser den i sitt sammanhang, men kulturjönsarna på SvD menade att ”yttrandefriheten var hotad”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar