tisdag 27 september 2011

Presstöd för Feministiskt Perspektiv!

Äntligen! Det känns fantastiskt att kunna skriva det; den nätbaserade tidningen Feministiskt Perspektiv får från och med nu presstöd. Feministiskt Perspektiv finns bara på nätet och har dragit till sig duktiga och namnkunniga skribenter som Svante Tidholm, Gudrun Schyman och Maria Jacobsson.

Upplagan för Feministiskt Perspektiv ligger på 2.376 prenumeranter och kan bara läsas i fulltext av dessa, det är alltså ingen gratistidning. Feministiskt Perspektiv är en vanlig nyhetstidning men med ett feministiskt perspektiv på sina nyheter. Det innebär i praktiken att man är en konventionell tidning med ett omvälvande perspektiv.

Den ekonomiska situationen för oss som ger ut tidningar är inte alltid den lättaste. Själv är jag involverad i två olika tidningsprojekt för tillfället, dels som förbundsstyrelseledamot för Svenska Clartéförbundet som främst ger ut tidningen Clarté och där jag även ingår i redaktionskollektivet och dels i Lidingöpolitiken, en småskalig vänsterpartistisk lokaltidning. Det är inte alltid lätt att få råd att ge ut en tidning. Framförallt inte om man vill ha många läsare eftersom gratis är gott och man gärna förväntas lägga ut sin tidning på nätet. I Lidingöpolitikens fall har vi relativt små omkostnader och tidningen görs av frivilliga krafter, där har vi valt att lägga ut tidningen direkt på nätet som PDF. I Clartés fall så är det däremot så att vi en väldigt god ekonomi för tillfället och vi väljer att lägga ut våra nummer på internet efter det att det utkommit ett nytt nummer till försäljning.
Hur beroende många tidningsprojekt är av stöd och pengar kan vi se i Feministiskt Perspektivs Anna-Klara Bratts, chefredaktör uttalande: - Ett glädjande beslut som går i rätt riktning. (...) Vi är både lättade och glada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar