lördag 10 september 2011

Newsmill återpublicering 6: Med Bamse som gränsvakt

Bamse är nog en av de litterära gestalter som lär oss mest om fairplay, hur vi ska bete oss mot varandra, vad man ska göra om någon blir mobbad och att alla ska få vara med. Bamse är hård mot de hårda och snäll mot de snälla, en ganska okomplicerad varelse helt enkelt, han är nämligen som folk kanske borde vara lite mer.
Nu har migrationsverket skrivit en egen tidning om Bamse. Den handlar om Sveriges asylregler och hur det går till att söka asyl i Sverige. Pedagogiskt och bra skulle man kunna tänka. Men frågan är hur det färgar världens starkaste och snällaste björn att helt plötsligt finna sig inföst i en byråkratisk process där rättvisa och humanism sällan segrar? För inte är det väl för att svensk migrationspolitik fungerar så extremt bra som människorättsorganisationen Amnesty International så sent som den 13 maj kritiserade Migrationsverket för dess behandling av romer?

När jag för något år sedan besökte en vårdmottagning för illegala flyktingar såg jag ett extremt och outtröttligt engagemang för dessa människors rätt till liv och en dräglig tillvaro som gömda i Sverige. Men gömda från vad? Från svensk migrationspolitik som ville skicka dem antingen till tortyr eller en säker död i deras före detta hemländer. Där såg jag Bamse. Den starka och outtröttliga kraften som hjälper människor som har det svårt. Varför gör ingen en serietidning om dem och ger den till Tobias Billström så att han förstår?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar