torsdag 10 maj 2012

Bokhandlarnas maktkoncentration skrämmer

135 bokhandlar och över 800 anställda blir resultatet när Bokia går ihop med Akademibokhandeln. Affären planeras slutföras under hösten 2012. "Målet är att skapa en solid och lönsam bokhandel som långsiktigt säkrar tillgången på böcker" skriver man i ett pressmeddelande.

Jag tycker det är intressant att den borgerliga mångfaldens Sverige tenderar att leda till större företagskoncerner snarare än en mångfald i utbudet. Nu går Sveriges två största bokandelskedjor ihop. Resultatet riskerar att bli en ökad likriktning i bokutbudet snarare än "en solid och lönsam bokhandel" som man skriver i sitt pressmeddelande.

Redan idag är ägarförhållanden något som är oroväckande när man tittar närmare på det, speciellt inom mediabranschen finns ett närmast oligopolistiskt ägande, som mörkas genom konkurrens som egentligen snarare sker internt mellan koncernens tidningar än mellan olika tidningar. Nu riskerar detta att bli fallet även för bokhandlarna. Dock ingår inte nätbokhandlarna Bokus i överenskommelsen, Bokus ägs även fortsättningsvis av Kooperativa Förbundet, KF.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar