onsdag 8 augusti 2012

Vit-maktmusiken gör sig påmind

Den blir mer och mer aktuellt, den kommer tillbaka. Vit-maktmusiken. Denna skrämmande och fascinerande kulturform, strikt propagandistisk och hårt kopplad till en intolerant rörelse. Det kan till och med vara farligt att skriva om vit-maktmusik, det visade sig när ett journalistpar i Nacka under 1990talet fick sin bil sprängd på grund av sitt intresse för just vit-maktmusik. Vad som hade upprört så var det faktum att journalistparet hade avslöjat att vit-maktskivbolagens skivor trycktes av stora kommersiella företag och hur musiken finansierade en stor del av de rasistiska och nazistiska organisationernas aktiviteter.

På något sätt bör man kunna säga att vit-maktvågen har svallat över lite. Idag talar vi nämligen inte i samma utsträckning om s.k. vikingarock. Idag söker sig vit-maktbanden andra uttrycksformer, exempelvis rasren reggae, arisk hiphop och liknande. Vad vi dock kan konstatera är att musiken blivit mer accepterad. När Dagens Nyheter hade en gigantisk intervju med vikingarockbandet och vit-maktvågens frontfigurer och främsta företrädare, Ultima Thule meddelade de att deras kamp var över med att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och att bandet därför lades ner.

Idag avslöjar också Kulturnytt i Sveriges Radio P1 att det finns en den s.k. tempelmördaren i Wisconsin, USA, hade spelat i ett stort antal vit-maktband. Intoleransen är det genomgående i denna musikrörelse, den saken är klar. Ironiskt nog befattar sig inte den kulturpolitik som drivs av denna rörelses politiska företrädare i någon större omfattning just den egna rörelsens kulturyttringar. Kanske är det något för Björn, Jimmie och deras kompisar att fundera över, knätofs-idéerna verkade ju uppenbarligen stöta på patrull från folkmusikrörelsen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar