söndag 5 augusti 2012

Staten ger skattepengar till staden som ger skattepengar till...?

Nu ska Stiftelsen framtidens kultur läggas ner. Stiftelsen grundades av svenska staten 1994 och förvaltar upplösta löntagarfonder. Nu ger stiftelsen 4,7 miljoner kronor till Fonden för innovativ kultur som sysslar med innovativ kultur i Stockholmsområdet.

Det intressanta i kråksången är egentligen att pengarna ska gå till en fond inrättad av Stockholm stad som enligt sitt uppdrag ska ”skapa samarbeten mellan kultur, näringsliv och akademi”. Likväl säger Fonden för innovativ kulturs projektledare Ebba Reinolf till Sveriges Radios Kulturnytt att: - Det är ett välkommet tillskott och ett stort förtroende. Detta kommer underlätta vårt arbete att stödja nya, spännande kulturprojekt i Stockholmsregionen.

Kanske inte så kontroversiellt kan tyckas? Frågan är egentligen följande: kan en fond som ska ge pengar till konst- och kulturprojekt vars syfte är att främja samarbete mellan kultur och näringsliv stödja ”nya, spännande kulturprojekt i Stockholmsregionen”? I min bok är svaret på den frågan helt enkelt att pengarna går till näringslivet, jobbet utförs av kulturarbetarna och berömmet går till den nya kulturpolitik som innebär att kultur och näringsliv är två sidor av samma mynt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar