måndag 6 augusti 2012

Kulturarvslyftet – regeringens kanske största fiasko

Regeringens satsning på kulturarvslyftet, en fråga delvis om kulturpolitik och delvis om arbetsmarknadspolitik har gått från klarhet till klarhet som en av regeringens mest misslyckade reformer. I Sveriges Radios Kulturnytt meddelas idag att få kulturinstitutioner tycker att projektet är tillräckligt genomtänkt för att medverka i.

Tanken med kulturarvslyftet är att inventera, digitalisera och bevara kulturarvet. Detta är visserligen tre bärande och viktiga målsättningar. Samtidigt kräver staten att de institutioner som tar emot folk från kulturarvslyftet ska vara beredda till medfinansiering av projektet. Detta anser deltagarna sig inte ha ekonomi till.

Kulturarvslyftet ska pågå i tre år och hittills har inte ens en promille, närmare bestämt cirka 700.000 kronor av de 8 miljoner som regeringen satsat på verksamheten utnyttjats. Detta är egentligen inte bara i underkant, det måste räknas som ett av regeringens största fiaskon hittills. Ett annat stort problem med kulturarvslyftet är att det är svårt att motivera att ge bort jobb på institutioner och i föreningar till arbetslösa och outbildade människor när det finns kvalificerad och utbildad personal som skulle kunna få dem. Dessutom har tidigare många institutioner vittnat om att man för att kunna motivera en satsning på kulturarvslyftet skulle tvingas säga upp fast anställd personal. Detta vore visserligen en arbetsmarknadspolitisk åtgärd men åt fel håll, man slussar ut kvalificerad personal istället för att se till att sådan personal söker sig till verksamheten. Detta har jag skrivit om tidigare, läs mer här.

Kulturarvslyftet är tänkt att sysselsätta 1.200 personer. Som det ser ut just nu finns olika siffror från olika håll, facket säger att det handlar om cirka 20 personer, arbetsförmedlingen att det handlar om ett 50tal personer. Kulturdepartementets stabschef Henrik Toremark säger samma sak till Kulturnytt i P1 som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tidigare gett uttryck för; ”det är lite orättvist att fälla domen såhär tidigt”. Dock skrev jag själv om detta ämne första gången för ett drygt år sedan. För ett projekt som ska fortgå i tre år bör man kunna se det som att cirka 333 % av tiden nu har gått och det låter inte helt orimligt att göra en delutvärdering vid det laget. Denna delutvärdering verkar just nu peka mot att endast runt en promille av det kapital som avsatts gått ut i verksamheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar