tisdag 17 januari 2012

Palatset blev ett offer för ett experiment med borgerlig kulturpolitik

Idag lämnade Palatset Riddarholmen AB in en ansökan om konkurs. Anledningen till konkursen är att verksamhetskostnaderna för barnkulturhuset varit för höga och att det varit svårt att hitta sponsorer. Kulturnyheterna i SVT rapporterade om Palatsets ekonomiska problem redan den 12/1 och det är de problemen som nu har lett fram till konkursen.

Att Palatset slår igen portarna har alltså varit väntat under en tid nu. Sponsorerna har inte varit många, besökarantalet har varit lågt, möjligen på grund av det höga inträdet, 150 kronor per person oavsett ålder om jag inte minns fel. Att sponsorerna svikit är ännu ett bevis för att den kulturpolitik som stadshushögern i Stockholm står för är ett fatalt misslyckande. På bloggen Från huvudstad till världsstad skriver Madeleine Sjöstedt den 9/1-2012:
Allt för ofta handlar kulturpolitiken om att kulturen måste få mer offentliga resurser, allt för sällan om hur kulturen och kulturskaparna kan attrahera mer resurser på egen hand.
Det intressanta med fallet Palatset är att det varit ett projekt som byggt på att det inte kan gå runt utan att sponsorer kommer in i verksamheten. Stockholm stad har satsat 10 miljoner kronor på projektet som nu gått i stöpet. Skattebetalarnas pengar har således investerats i något som nu resulterat i ett konkursbo.

Egentligen var Palatset ett bra projekt. Av de som varit där har jag bara hört positiva omdömen. Däremot var Palatset offer för ett borgerligt kulturexperiment som visade sig barka åt skogen av den enkla anledningen att sponsorer inom kulturlivet är ungefär lika realistiskt som vision som det bilfria samhället. Skillnaden på de båda är att en socialistisk majoritet i Stockholms kommun ingalunda bara skulle sätta sig i Stockholm stadshus och bestämma att ”nu stänger vi av alla vägar för biltrafik”. Ett sådant agerande vore ungefär lika ansvarslöst som den kulturpolitik den borgerliga majoriteten, med Madeleine Sjöstedt (folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm stad), gör sig skyldiga till. Palatset hade öppet i fyra månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar