tisdag 24 januari 2012

Michel Wenzer talar genom Lo Kauppi om kulturpolitik på Guldbaggegalan

Vissa tacktal står ut och betyder mer än andra. De tacktalen förtjänar att återges i sin helhet eftersom de betyder något, folk menar något och vill inte bara tacka mamma och pappa för mikromiddagar. Ett sådant tacktal hölls av Lo Kauppi på Guldbaggegalan, Kauppi tog emot priset i dokumentärfilmaren Michel Wenzers ställe.

Här följer alltså talet i sin helhet:
Hej jag heter Lo Kauppi och jag har fått den stora äran av Michel Wenzer att ta emot det här priset. Och Michel ville att jag skulle säga det här:
Filmen At night I fly handlar om hur livsviktigt det är med kultur. Den här filmen är ett bevis på att kultur kan ge människor mod, hopp, förmåga att ifrågasätta, få människor att bli mänskliga, även under totalt omänskliga förhållanden. Den kunde finansieras och genomföras tack vare en idé vi har haft i det här landet om att vi ska ha en statligt stödd kultur som är till för alla. Nu när ojämlikhet och orättvisa är en del av Sverige så är det jätteviktigt att vi återtar den idén om att kulturen ska få utvecklas fri från kommersialism och marknadskrafter. Vi behöver fler bibliotek, fler fria teatergrupper, fler independentfilmer, mer och bättre Public Service och mindre reklamfinansierad TV. Tänk på det nästa gång ni går och röstar.

Tack för guldbaggen hälsar Michel Wenzer som har gjort filmen At night I fly!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar