tisdag 13 november 2012

Regeringen ger eldunderstöd till kommersiell TV, igen

Jag har väntat ett litet tag på det men nu har regeringen lyft frågan om att göra det olagligt för privatpersoner att inneha avkodningsutrustning för kabel-TV. Utrustningens funktion är att man kan titta på kabel-TV utan att betala.

Det är egentligen inget konstigt i att en borgerlig regering för en borgerlig kulturpolitik, motsatsen vore glädjande men något udda. Att regeringen har hoppat i säng med de kommersiella TV-kanalerna är dock obehagligt. I dagsläget har vi en situation där Public Service-utredningen föreslog att SVT och UR inte skulle få göra satsningar som endast baserades på webben, exempelvis den nu aktuella ungdomsserien Portkod 1321. Regeringen har också infört en mediegranskning som innebär att nysatsningar inom Public Service ska genomgå en kontroll så att programmen inte skulle kunna vara intressanta för kommersiella kanaler att sända.

Sammantaget är frågan om att förbjuda avkodningsutrustning för digital-TV ett steg tillbaka och en eftergift i de kommersiella TV-bolagens favör. Precis som i diskussionen om nedladdning av musik handlar det här om att helt enkelt förbjuda en teknik som redan finns. Trots att nedladdning av musik och film kanske är mera spritt än just den teknik som gör digital-TV tillgängligt.

Enligt Sveriges Radios Kulturnytt är det lobbyarbete från de kommersiella TV-bolagen som lett fram till att förbudsdiskussionen aktualiserats i regeringen. Fråga är; ska svensk lagstiftning på detta sätt springa särintressen till mötes?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar