torsdag 6 oktober 2011

Vi hade hoppats att stora belopp skulle backa upp de stora orden, varför sviker du Juholt?

Igår presenterade socialdemokraterna sin kulturbudget. Efter flera månader av offensiv i kulturpolitiska frågor var vi många som väntat oss mycket av denna budgetmotion från socialdemokraternas håll. Tyvärr visar det sig att budgetmotionen bara föreslår en satsning på kulturen som är dryga 2,5 procent högre än regeringens, i kronor och ören innebär det ungefär 300 miljoner kronor.

Intentionen sägs vara att fler unga ska hålla på med kultur och socialdemokraten Berit Högman är på det hela taget nöjd med förslagen som läggs fram. Hon menar att socialdemokraterna ”satsar på framtidens kultur”.
    (s) vill också återinföra gratis inträde på museerna. Det är visserligen välkommet men samtidigt är det väl lite mer av brist på uppslag än något annat som gör att man lyfter fram just detta från budgetförslaget, det var så att säga innovativt 2006 men har tappat lite av sin charm sedan dess även om det är ett väldigt bra initiativ.
   Ännu en nyhet är 20 miljoner kronor till att digitalisera landsortsbiografer. Detta med baktanken att kunna streama livesändningar av opera och teater från andra delar av landet eller världen.

Vad är det vi väntade oss mer av? Vi väntade oss att stora belopp skulle backa upp de stora orden som ni, i ljuset av sossarnas budgetmotion ter sig som tomma ord i det stora hela. Vi kunde också ha väntat oss lite mer innovation i kulturpolitiken och lite mindre förvaltning, missförstå mig rätt, det är jättebra att vilja förvalta men får man aldrig något nytt att förvalta riskerar man att köra fast i gamla spår och är det något vi inte vill så är det väl att kulturpolitiken stagnerar? Kan man låta bli att känna att Juholt svikit?
    Sossarnas kulturbudget känns trött. Bollen ligger kvar hos regeringen trots att Juholt, Pagrotsky och deras kompisar kunde snott den ganska lätt och kontrat med tanke på att Adelsohn Liljeroth har växt fast i gräset och börjat odla slutspelsskägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar