onsdag 5 oktober 2011

Det är ta mej f*n kulturfientligt Uffe Elbaek!

Ännu en gång ett kulturfientligt förslag från Danmark. Denna gång är det den nytillträdda kulturministern Uffe Elbaek som trampar i klaveret. Elbaek tillhör Radikale venstre (RV) och är alltså kulturminister, egentligen av samma slag som svenska Lena Adelsohn Liljeroth, de tillhör inte riktigt samma politiska falang men verkar båda ha en viss dragning att vilja slippa undan sina uppdrag genom att föreslå så stora inskränkningar i sitt politikområde i sina respektive länder så att de snart kommer att ha avvecklat sig själva om de får fortsätta i den takt de håller för tillfället.

Elbaek lanserar en ”Marshallplan” för dansk kulturpolitik. Denna ekonomiska injektion ska bestå av bland annat följande:
- Minska stödet till de klassiska konstarterna
- Lägga ner symfoniorkestrar
- Mindre pengar till kyrkomusik
- Slå ihop den kungliga baletten med operan

Jag kanske varit i politiken för kort tid för att fårstå det här men mitt intryck var att en minister aldrig är starkare än sin budget och med den logiken borde Uffe Elbaek slåss hårdare för att stärka kulturpolitiken i budgetarbetet, inte tvärt om. Det Elbaek vill satsa pengarna på istället de klassiska konstarterna, symfoniorkestrar, kyrkomusik, balett eller opera är:
- Bättre möjligheter för små teatrar i Köpenhamn och ute i landet
- Ett ekonomiskt uppsving för folkbiblioteken

Problemet är egentligen att Elbaek vill prioritera bort kultursatsningar till förmån för andra. Visst handlar politik om prioriteringar, men inte om att montera ner väl fungerande institutioner för att man själv inte förstår sig på den typ av kultur de sysslar med.
Detta är heller inte första gången som jag ser mig tvungen att behandla den obehagliga utvecklingen på kulturpolitikens område i Danmark. Den 10:e september skrev jag om Socialistisk Folkepartis märkliga inställning i samma frågor, de verkar faktiskt rörande överens med Uffe Elbaek om att klassisk kultur inte är något att ha: Kulturfientligtinitiativ från Socialistisk Folkeparti i Danmark.

1 kommentar: