söndag 3 mars 2013

Regeringens taffliga försök att enväldigt få styra författarnas inkomster från bokutlåning

Författarförbundet tar nu strid mot regeringens nya linje i fråga om låneersättning för författare till litteratur som lånas på biblioteket. Detta är en fråga som för författarna och skribenterna är väldigt central eftersom den på ett så påtagligt sätt handlar om hur samhället värderar deras arbete. I dagsläget får författarna och upphovsrättsägarna 1,37 kronor per lån av deras böcker på biblioteket. Det kan låta som en ganska låg ersättning men det fungerar enligt logiken ”många bäckar små”.

Nu vill kulturministern istället ha ett nytt och öppet ersättningssystem.
”Jag tycker vi ska ha ett öppet bidragssystem, istället för ersättningar som görs upp i slutna förhandlingsrum. Därför har regeringen bett litteraturutredningen se över den nuvarande förhandlingsordningen”, säger kulturministern. Det intressanta i detta uttalande är att det utan tvekan går att tolka som ett hot mot det författarnas inflytande på hur ersättningsnivån ser ut. Detta eftersom en bidragsnivå inte är en förhandlingsjusterbar ersättning till skillnad från det system som finns idag.

Det finns ett uppenbart problem med dagens ersättningssystem för författarna och det är den kostnad det åsamkar biblioteken som lånar ut böckerna som författarna får sina bidrag för. Det innebär en ständig utgift för biblioteket som tär på deras budget. Den vettigaste lösningen vore om bibliotekarierna och författarna gick ihop och krävde ökade kommunala anslag till biblioteken för att kunna svara mot författarnas ersättningsnivå utan att skära hål i folkbibliotekens butgetar.

För min del anser jag att detta enbart visar en enda sak, nämligen att skattesänkningar inte är en reform som gynnar ett levande kulturliv och en god kulturpolitik. Istället är skattesänkningar en björntjänst. I detta fall missgynnas författarna, biblioteken och låntagarna. Vilka finns det kvar som gynnas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar