torsdag 7 mars 2013

Och så var det detta med TV-licensen, igen

Idag har frågan om TV-licensens utformning ännu en gång aktualiserats. Frågan denna gång är hur man ska utforma ett nytt system som tar hänsyn till att SVT:s utbud går att få tillgång till genom både mobiltelefonen och surfplattan.

Här på Kulturpolitikbloggen har jag tidigare förespråkat ett system där Radiotjänst avskaffas och dess uppdrag läggs på Skatteverket. Jag har också förespråkat en progressiv utformning av TV-licensen där den varierar beroende på inkomst. Idag är TV-licensen samma oberoende av inkomst vilket gör den till en betydligt större del av min skrala studentekonomi än av en höginkomsttagares.

När det gäller frågan om hur licenssystemet ska omformas för att passa dagens teknik så finns det enligt mitt sätt att se på saken egentligen bara en lösning. Avgiften måste bli teknikneutral. Om tekniken idag gör att man kan se tv-programmen på många olika sätt så måste regeln vara en avgift per hushåll, oavsett hur många apparater i hushållet som kan ta in tv-sändingar. Om licensen också görs progressiv i samband med detta kommer public services finansiering att vara en trygg kaka även framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar