söndag 2 mars 2014

Vänstern framgångsrik i arbetet för bibliotekskort för papperslösa

För en tid sedan kom det glädjande beskedet att en vänsterpartistisk kulturpolitik vunnit gehör i Stockholm. Ja, inte helt och hållet men gällande ett förslag, nämligen bibliotekskort för papperslösa. Förslaget i kulturnämnden från Ann- Mari Engel (V) vann majoritetens gillande och Madeleine Sjöstedt gick ut och meddelade att systemet kommer att införas.

Ett system för att ge papperslösa tillgång till bibliotekskort finns redan på plats i Malmö där vänsterpartisten Daniel Sestrajcic leder kulturnämnden. I veckan kan vi läsa i lokaltidningen Vi i Sollentuna om hur även Vänsterpartiet Sollentuna lägger fram ett förslag om att papperslösa  ska kunna få rätt till bibliotekskort utan uppvisande av giltig ID-handling. I Sollentuna är motionen inlämnad ganska nyligen och majoriteten har ännu inte tagit ställning i frågan.

Det är glädjande glädjande att vänstern runt om i landet går i fronten för en bibliotekspolitik som gör biblioteken tillgängliga för alla. Kostnaden för kommunerna är marginella men värdet för en redan utsatt grupp är betydande. För biblioteken är en källa till information och därmed en länk till resten av världen. På biblioteken finns datorer där man kan nå sina anhöriga som kanske finns i ett annat land, där finns dagstidningar på många olika språk, där finns ordböcker. Denna frihet är idag inte självklar för alla som befinner sig i Sverige men det borde den vara. Därför är det kul att se hur man i både Stockholm och Malmö fått igenom sådana beslut. Hur det går i Sollentuna återstår att se men jag är övertygad om att vi är många som håller tummarna för att vänstern i Sollentuna ska få med sig fler på det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar