tisdag 4 mars 2014

Adlibris och Bokus rear ut nazistlitteratur

Det är onekligen så att jag inte är någon förespråkare av censur. Men likväl blir jag förbannad. Såhär i bokreatider finns det goda chanser att fynda, både oplanerat, onödigt och nödvändigt i litteraturens underbara värld kompletterar våra bokhyllor till en billig penning under dessa veckor. Samtidigt har jag väldigt svårt att acceptera det val man gör från Adlibris och Bokus sida. Båda har valt att rea ut Hitlers ökända skrift Mein Kampf.

Självklart ska var och en ha rätt att läsa Mein Kampf. Det är helt nödvändigt för den fria debatten och det fria tänkandet att var och en får bilda sig en egen uppfattning och använda sig av det källmaterial de själva finner lämpligt. Samtidigt är det svårt att se behovet av att rea ut en bok som Mein Kampf. Som jag skrivit tidigare om på Kulturpolitikbloggen anser jag att alla kulturaktörer har ett samhällsansvar. När de inte tar det ansvaret är det utan tvekan värt att uppmärksamma dem på detta och rikta kritik mot deras agerande. För vad är det egentligen som Adlibris och Bokus säger genom sitt agerande? Är det svårt att tolka det som att det finns ett intresse på marknaden av antisemitiska och rasistiska budskap och de helt enkelt okritiskt svarar upp mot det intresset? Detta är inget samhällsansvar, det är girig idioti när den går som allra längst. Mein Kampf är ingen förbjuden bok och bör heller inte vara det. Ett samhälle där man bränner böcker... Men detta i sig innebär inte att vinstdrivande företag inte har ett ansvar för vilka ideer de genom sin försäljning pumpar ut i samhället.

Förr fick den som sökte slika mörkerböcker söka sig till de mörka prång där sådana som hyser dessa sympatier kurar. Nu behöver de bara logga in på en av Sveriges största näthandelsföretag och lägga in en beställning. På ett sätt är detta, sett i ett sammanhang en ganska obehaglig utveckling. Lägg därtill morden på romer i Ungern, förföljelserna mot romer i Frankrike och Rumänien, hakkorsen på Södermalmsmoskén, händelserna i Kärrtorp, nazisterna i den nya regeringen i Ukraina. Som demokratisk rättsstat har Sverige ett ansvar att sprida demokratins idéer. Att Bokus och Adlibris ställer sig utanför detta ansvar och vill profitera på mörka idéer vars återtåg runt om i Europa är i vardande är ynkligt och värt all klander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar