onsdag 2 oktober 2013

Nya tider för presstödet

Lena Adelsohn Liljeroth och jag står för en gångs skull på samma sida. Vi är eniga om att svenska skattepengar inte ska gå till att finansiera utgivning av tidningar som bedriver hatkampanjer mot invandrare, hetsar mot minoriteter och kränker människovärdet. Vi är alltså överens om att det inte är en bra idé att Presstödsnämnden ger utgivningsstöd till den högerextrema tidningen Nya Tider.

Idag meddelades att Presstödsnämnden hade beslutat att ge Nya Tider ett utgivningsstöd på drygt 1,7 miljoner kronor. I min bok är det ett misslyckande ur två hänseenden. Dels för att Sverige är ett land där den högerextrema vågen växer så pass mycket att det idag, till skillnad från för några år sedan, finns en relevans i att diskutera hur staten ska förhålla sig till dessa grupper och dess tidskrifter. Tidigare har företeelsen varit så pass marginell att diskussionen snarare enbart handlat om antirasistisk opinionsbildning och hur demokratiska krafter ska arbeta för att bäst mota nazist-Olle vid grind. Dels för att den diskussion som nu förs ställer radikaler från två vitt skiljda håll vid samma skampåle. Tidningar som Arbetaren, Flamman, Proletären och Offensiv diskuteras i samma andetag som Nya Tider och Nationell Idag. Detta är ett misslyckande på så vis att inte ens den av hat mest förblindade borgerliga ledarskribent kan antyda att det finns ett demokratiskt hot från tidningar på vänsterkanten som också diskuteras i termer av huruvida de är demokratiska och ska ha presstöd. Tidningar som Arbetaren, Flamman, Proletären och i viss mån även Offensiv har i många lägen i svensk historia visat att man vilar på en fast övertygelse om demokratins grundmurade överordning över allt annat. Man har dessutom visat att man även när det är svårt, går emot antidemokratiska strömningar i samhället. När man i samma andetag diskuterar tidningar som på ett väldigt tydligt sätt tar avstånd från demokratiska grundprinciper om människors lika värde och hetsar mot minoriteter, då är man ute på djupt vatten.

Polariseringen riskerar att bli att Nya Tider och Nationell Idag ställs på samma sida som sina antagonister i kampen för att överleva. Detta är en olycklig situation som egentligen inte skulle behöva uppstå om borgerliga politiker och ledarskribenter för en gångs skull kunde hålla sig till sakfrågan och för en gångs skull hade kuraget att säga att det är en väldigt stor skillnad på att vara vänster i ordets breda bemärkelse och att vara högerextremist.

Lagen är lika för alla, så är även presstödsnämndens kriterier för utgivningsstöd. Följdriktigt är därför att det inte finns en chans att opponera mot att just Nya Tider får presstöd. Däremot är det helt riktigt att agera för att förändra de uppenbart förlegade riktlinjer som gäller för att för sin utgivning få ta del av svenska skattemedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar