söndag 9 december 2012

Den danska turen

Här på Kulturpolitikbloggen har tidigare publicerats artiklar där jag förfasats över den kulturpolitik Danmarks kulturpolitiker Uffe Elbaek drivit. Nu har han avgått. Det som fällde kulturministern var att han spenderat 180.000 danska kronor på representationsmiddagar med Afuk, den utbildningsorganisation där han tidigare jobbat och där han sambo Jens Pedersen är anställd.

Att Elbaek fick avgå i förtid var kanske bland det bättre som kunde hända den danska kulturpolitiken. Elbaek hade radikala kulturpolitiska idéer och bekände sig till den s.k. rindalismen, en term som används om de som anser att samhället inte ska ge något som helst ekonomiskt stöd till kulturen.

Tyvärr blir Marianne Jelved ny kulturminister. Tyvärr eftersom även hon tillhör Radikal Venster (RV) precis som Elbaek och inte kan förväntas ha så mycket mer human syn på kulturpolitik, möjligen kan hon sägas ha en mjukare linje än Elbaek, detta dock endast baserat på ett antagande att alla inte kan ha en lika fundamentalistisk kulturpolitik som den Elbaek står för. Utan tvekan är Elbaeks avgång lite av en räddning för dansk kulturpolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar