onsdag 3 oktober 2012

Pride måste visa Ecce Homo

Serbiska nationalister och katoliker hotar stoppa årets Prideparad i Belgrad om inte den svenske konstnären Yvonne Olsson Wallins utställning Ecce Homo stoppas. Man har bland annat sökt stöd för uppfattningen hos premiärministern. Det intressanta i sammanhanget är egentligen helt enkelt det faktum att vi hela tiden glömmer att se händelseutvecklingen i Serbien i perspektiv av västvärldens syn på de Lars Vilks rondellhundar.

När en konstnär använder konst till det som jag personligen ser som konstens högsta syfte, att skapa debatt, så är detta alltid och oavsett ämnesvalet någonting positivt. De reaktioner som konsten ibland frambringar kan inte läggas konstnären till last utan bör endast ses som resultatet av stämningar av exempelvis intolerans eller inskränkthet hos betraktaren. Att genom konsten provocera är effektivt och något som i grunden kan vara fröet till en konstruktiv och intressant debatt om i detta fall religion.

Debatten bör alltså enligt mig också ses ur perspektivet av Lars Vilks rondellhundar och Jyllandspostens publicering av karikatyrerna av profeten Muhammed. Jag tycker det finns en märklig dubbelmoral i det faktum att media i så hårda ordalag kritiserade förbannade och kränkta. Nu är det inte några diffust definierade långskägg i grottor i Afghanistan som blir kränkta utan ”vanliga hyggliga européer” och då handlar det inte längre om religionens fel och brister.

När en konstnär som Olsson Wallin skapar denna typ av verk måste det också ses som en inlaga i samhällsdebatten och därmed som något som omfattas av yttrandefriheten. Personligen har jag varit aktiv och jobbat på Pride i Stockholm i flera år och min uppfattning är att om utställningen Ecce Homo stoppas går det emot allt som Pride står för, yttrandefrihet, tollerens och frihet.

Ikväll klockan 18 vet vi om premiärministern och Pride i Serbien har gett efter för intoleransen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar