onsdag 10 oktober 2012

Madeleine Sjöstedts virriga idéer om kulturskolan

Jag har tidigare för Vänsterpartigruppen i Stockholm Stadshus utrett situationen för kulturskolan i Stockholm, en ganska nedslående läsning. Rent krasst kan man beskriva verksamheten på följande vis:
Stockholm har en väldigt stor apparat för kulturskolan. Skandinaviens största. Lärarna är duktiga pedagoger och engagerade i sin yrkesutövning. Än så länge låter det ju bra. Problemet uppstår när vi kommer till elevunderlaget. Stockholm stad har 13 verksamheter runt om i staden, tidigare 14. De hopslagna verksamheterna är de i Tensta-Rinkeby-Kista-Spånga. Resultatet har blivit att endast 1 procent av barnen och ungdomarna i målgruppen för kulturskolans verksamhet i just detta område går i kulturskolan. Detta beror dels på höga avgifter men också på att kursutbudet inte förmår attrahera eleverna på det sätt som vore önskvärt. Detta har lett till rationaliseringar med delvis pedagogiska inslag, exempelvis ensembleundervisning. Huruvida dessa förändringar är bra eller inte är svårt att bedöma eftersom verksamheten bara fungerat på detta sätt i ett drygt år.

Idag hör jag på Kulturnyheterna i SR P1 att Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm vill dela kulturskolan i en musikskola och en verksamhet som ska inrymma resterande delar i den gamla kulturskolan, det vill säga teater, dans och bild och form. Tanken är att fler ska få tillgång till den kommunala musikskolan. Mitt spontana intryck är att detta är ett fundamentalt feltänk i kulturpolitiken från Sjöstedts och hennes hejdukars sida. Anledningarna är följande:
- Det finns egentligen ingenting som säger att en verksamhet delas i två blir mer effektiv. Personligen studerar jag ju organisationsteori och min erfarenhet är att det snarare riskerar bli tvärt om. Helt plötsligt ska man sära på två administrationer vilket riskerar att ge ett väldigt omfattande merarbete för personalen. Denna teori understryks också av Håkan Sandh, ordförande för Sveriges Musik- och kulturskoleråd (SMOK), som säger till Kulturnyheterna att: ”Jag kan inte se något skäl till att en effektivisering skulle hindras av att man har musik och teater inom samma organisation”.
- Jag tror att det finns en poäng för pedagogerna i kulturskolan med att vara fria att interagera med varandra på en lite större arbetsplats för att utbyta idéer över kulturområdena.
- Många kurser som ges på kulturskolan idag och som spänner över musik och ett annat kulturområde skulle bli svåra att skilja ut och sortera under musikskolan eller den nya verksamheten som ska inrymma resterande kulturområden. Är exempelvis musikal musik eller teater? Är musikteater musik eller teater?

Mitt intryck är att Madeleine Sjöstedt inte riktigt har koll på den verksamhet hon pratar om här. Det finns helt enkelt för få fördelar för att en organisationsdelning mellan kulturskolans musikdel och de övriga kulturområdena skulle vara en bra idé. Framförallt tror jag inte att den är lönsam för vare sig pedagoger, elever eller skattebetalare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar