torsdag 27 september 2012

Litteraturutredningen nämner maktkoncentrationen i förlagsvärlden

”Ägarkoncentrationen på bokmarknaden måste följas noggrant”, det var ett av de konstateranden som gjordes av Litteraturutredningens ordförande Tomas Lidman. Just detta tycker jag är en väldigt viktig och intressant aspekt. När det gäller den svenska förlagsvärlden står Bonnier för en överväldigande marknadsandel men försäljningssiffror och ägarkoncentration är inte samma sak. Dock bör det kunna ses som problematiskt att Bonnier nu exempelvis köpt upp Pocketshop. Makt- och ägarkoncentrationens yttersta gräns är en monopolartad situation som är ett hot mot demokratin. Dock tycker jag att Litteraturutredningen tar lite väl lätt på detta med ägarkoncentrationen, den kan närmast liknas vid en monopolisering.

När det handlar om ägarförhållanden inom den privata sektorn är kulturpolitik ett lite trubbigt vapen, dock är kulturpolitik alltid ett trubbigt vapen eftersom det är ett politikområde som spänner över många andra. Jag skulle gärna se en situation där ägarkoncentrationen på den svenska förlagsmarknaden begränsades genom någon typ av lagstiftning som ger vissa restriktioner i hur mycket ett bokförlag får expandera, helt enkelt för att undvika en monopolsituation som skulle hota yttrandefriheten.

En from förhoppning är att något mer kan göras än att vara vaksam på situationen. En aktiv kulturpolitik är visserligen, som ni som läser Kulturpolitikbloggen redan känner till, inte regeringens favoritsysselsättning så till vida att man sjösätter projekt som på något sätt skulle kunna ses som satsningar eller styrning, istället handlar det i vanlig ordning om att kapa av den kunskapsbas som finns och göra livet surt för kulturkonsumenter och kulturarbetare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar