fredag 6 april 2012

Kulturbryggan – kulturministerns trognaste myndighet

Kulturbryggan är en statlig myndighet som sysslar med bidrag till kulturverksamhet. Myndigheten har nu gjort av med 25 miljoner kronor. Men att Kulturbryggan nu är en myndighet är ett uppenbart borgerligt ideologiskt drag. Kulturbryggan ger nämligen bara bidrag till verksamheter som kan visa upp att man även har privata sponsorer. Sponsorpengarna får således inte komma från endast från Kulturbryggan. Kulturbryggan berättar också att man tidigare haft många kulturarbetare som undrat om det inte räcker med att de själva inte tar ut någon ersättning. Eftersom många av dem har f-skattesedel och egna företag så kan detta ses som sponsring, har de menat. Men just i detta fall så räcker det inte menar Kulturbryggan. De vill nämligen inte att kulturarbetare ska jobba gratis. Tacka fan för det. Men samtidigt innebär det att myndigheten bestämt sig för att helt enkelt se till att slippa dela ut bidrag till små, mindre kapitalintensiva projekt i Kultursverige eftersom dessa tenderar ha svårt att hitta sponsorer.


En som vi kan ta för givet är mycket nöjd med Kulturbryggans inställning är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Detta är nämligen hennes egen politik, fast ändå inte. Kulturministern har nämligen i många andra sammanhang föreslagit att kulturarbetare ska göra sig själva till entreprenörer och därmed bli mer attraktiva för sponsring. Här är det däremot så att kulturarbetarnas eget entreprenörskap inte räknas som fullgott för myndigheten Kulturbryggan.

Till Svenska Dagbladet säger Bo-Erik Gyberg som är ordförande för Kulturbryggan: ”-Vår vision är att bygga upp en stor kulturfond med både offentliga och privata medel”. Men, och nu kommer det stora menet; det är inte och kan aldrig bli en statlig myndighets uppgift att bygga upp en fond med privata medel för att finansiera kulturevenemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar