måndag 27 augusti 2012

Grattis Sigtuna!

Idag läste jag en väldigt glädjande nyhet. Nätverket ICORN, international Cities of Refuge Network, får snart en sjunde svensk medlem, det är Sigtuna som ansluter sig till nätverket. ICORN är ett nätverk för städer runt om i världen som härbärgerar förföljda författare och journalister. Vad det i praktiken innebär är att Sigtuna ska ta emot en författare eller journalist åt gången som får bostad och uppehälle i kommunen i upp till två år. Beslutet fattas formellt av Sigtuna kommunfullmäktige den 3:e september enligt TT.

Jag tycker att Sigtunas agerande är fantastiskt bra och hedervärt. Fler svenska kommuner borde följa i Sigtunas spår. Det är uppenbart att det i världen idag finns ett stort behov av den verksamhet som ICORN bedriver. Press,- tryck- och yttrandefriheten i många länder runt om i världen är starkt begränsad och en stark trend i dessa länder är att de som förföljs i totalitära regimer är just författare och journalister, företrädare för det fria ord som diktaturer och förmenta demokratier tenderar att vilja kväsa. Kulturpolitiken på det internationella planet i många kommuner runt om i Sverige är starkt eftersatt. Det finns många projekt som ICORN runt om i världen. Många kommuner har bara en eller ett fåtal vänorter för internationellt kulturutbyte och dessa ligger ofta i Baltikum.

Övriga städer i Sverige som är medlemmar i ICORN är Göteborg, Malmö, Skåne (medlem som region), Stockholm, Uppsala och Växjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar