tisdag 14 augusti 2012

Angående förundersökningen om bedrägeri mot författarinnan Minttu Vettenterä

Uppenbarligen ska det bli två försvarstal på samma dag. Mitt första ”försvarstal” var ju för den svenske författaren Herman Lindquist som censurerats av Bonnier. Det andra tillägnas den finska författarinnan Minttu Vettenterä. Anledningen är att hela Finland börjat tala om problemet med mobbning. Vettenterä har skrivit en bok, Enkeli-Elisa, på svenska Ängeln Elisa. Boken handlar om flickan Elisa som på grund av mobbning i skolan bestämmer sig för att ta sitt liv genom att 15 år gammal ta en överdos av mediciner.

En blogg startad av Elisas påstådda föräldrar, som också ska vara nära vänner till Minttu Vettenterä har startats och fått väldigt många läsare. En grupp på Facebook till minne av Elisa har också startats. Journalister på Helsingin Sanomat påstår att Elisa är påhittad. Detta påminner ganska mycket om diskussionen som uppkom kring Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl där hon berättar om Mia Eriksson, en kvinna som utsatts för våld i sin relation och vars man förföljer henne. Äktheten i Marklunds historia ifrågasattes hårt och journalisten Monica Antonsson gav ut boken Mia – sanningen om Gömda. Liza Marklund och förläggaren Ann-Marie Skarp på Piratförlaget hänvisade till en mängd uppgifter i boken som ändrats för att skydda de riktiga personerna.

Jag anser att fallet för både Minttu Vettenterä och Liza Marklund, oavsett sanningshalten i böckerna Enkeli-Elisa, Gömda och Asyl, är att de har skapat viktiga diskussioner i Finland respektive Sverige. Om Vettenterä i Finland kunnat stimulera till en viktig debatt om mobbning och Marklund i Sverige kunnat stimulera till en viktig diskussion om mäns våld mot kvinnor så kan syftet med böckerna ses som någonting högre. Naturligtvis ska man inte lura folk vilket kanske, det får framtiden utvisa, är fallet i Vettenteräs fall snarare än i Marklunds. Dock kan man i någon mån också försvara att en viktig politisk diskussion förs upp till ytan. Jag tycker det borde vara en självklar del av en vettig kulturpolitik att värna om en författares möjligheter att genom skrivkonsten väcka debatt.

Just nu pågår en polisutredning mot Minttu Vettenterä som eventuellt skulle kunna dömas för bedrägeri. Det som är intressant i detta fall är hur lögnen kunnat bli en metod för att uppmärksamma faktiska problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar