fredag 17 oktober 2014

Ingen entréavgift - inga fler besked

Presskonferensen med Alice Bah Kuhnke och Magdalena Andersson började klockan 10 på Moderna Museet. Den tog dryga 15 minuter. SVT Forum som skulle direktsända presskonferensen klantade till det. Den snabbe hann in på Aftonbladet eller Expressen för att titta där. Dessvärre missade den som inte såg presskonferensen, på grund av SVT:s oförlåtliga tabbe, egentligen inte så mycket.

Kulturpolitik är ett av de viktigaste politikområdena. Det spänner över många politiska fält och det påverkar mer än många tror. Allt från media, tidningsdöden och public service till konst i det offentliga rummet eller filmcensur är frågor som ryms inom kulturpolitiken.

Under de senaste åtta årens tillbakagång har vi sett en kulturpolitik som har slagit mot socioekonomiskt svaga grupper som har fråntagits många av sina möjligheter att tillgodogöra sig kultur. Vi har sett hur kulturarbetare både målats upp som vänsterextrema perifera skummisar och blivit berövade sina inkomstmöjligheter. I Stockholm har vi sett återinförande av entréavgifter på museerna, ett totalförbud mot konstformen grafitti och marknadshyror på föreningslokaler, samlingslokaler och ateljéer.

Idag väntade vi oss således stordåd av den miljöpartistiska kulturministern Alice Bah Kuhnke när hon tillsammans med finansminister Magdalena Andersson presenterade kulturpolitiken i budgetmotionen som väntas presenteras nästa torsdag. Beskedet var att det blir fri entré på alla statliga museum i Sverige (alltså de museum som samtidigt är myndigheter). 80 miljoner kronor lägger regeringen på denna satsning. Huruvida siffran stämmer eller inte återstår att de, den borgerliga oppositionen har nämnt siffran 300 miljoner kronor.

Vi var nog många som satt och undrade; "och mer...?". Men mer kom det inte. Med ett så tunt material hade det räckt utmärkt för kulturministern och finansministern att skicka ett pressmeddelande. Och är det verkligen rimligt att agera såhär? Efter åtta år med en borgerlig kulturpolitik som formligen har begått en massaker på den svenska kulturpolitiken levererar den nya kulturministern vad? Det är något av ett hån mot kulturarbetare vars arbetsförhållandena försämrats avsevärt, mot kulturinstitutioner som går på knäna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar