fredag 3 oktober 2014

Alice Bah Kuhnke ny kulturminister

Nej, vi ska inte tjafsa om Disneyklubben. Sluta rynka på näsan för fasen! Däremot är den stora skrällen i Löfvens regering, kulturminister Alice Bah Kuhnke värd att diskuteras mer. Hennes bakgrund är inte helt okänd men det förtjänar att nämnas att hon tidigare bland annat suttit i styrelsen för Kungliga Dramatiska Teatern, varit generalsekreterare för Rättvisemärkt och senare även generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Bah Kuhnkes bakgrund i mediasvängen gör att det inte känns helt oväntat om hon tar initiativ till en bredare medieutredning. Sen är det självklart att ungdoms- och amatörkulturen kommer få ett lyft. Kulturskolan är en viktig del av detta, en efterlängtad kulturskolelag kanske inte är så långt bort trots allt.

Det som återstår att se är om Bah Kuhnke kan matcha det stora arbetet som kulturministerposten innebär. Det finns ett par nya aspekter. Att baka ihop demokratifrågorna med kulturfrågorna är väldigt bra och det är nödvändigt. Samtidigt innebär det möjligen vissa problem. Bah Kuhnke är faktiskt minister över de religiösa trossamfundens bidrag. Hon är själv före detta vice ordförande för Kristna Föreningen för Unga Människor och själv före detta ledamot i kyrkomötet.Hur blir hennes förhållande till dessa frågor? Och att ansvars för både bidrag till trossamfund och demokratifrågor när en del av de religiösa församlingar som får bidrag upprätthåller en dålig kvinnosyn, en religiös extremistisk hållning och så vidare kan bli svårt. De ska matas med ena handen och åthutas med den andra.

Sammantaget får vi se hur det går. Det är värt att påpeka att det relevanta för svensk kulturpolitik framöver kommer bli förhållandet Bah Kuhnke-Andersson. En minister är aldrig starkare än sin budget vilket alla nya ministrar för känna på högst påtagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar