tisdag 14 oktober 2014

Äntligen får Sverige en nationell plan för kulturskolan!

Idag kom det väldigt positiva beskedet att Sverige kommer att få en lite mer ansvarsfull kulturpolitik. Detta sker genom att frågan om kulturskolan tas upp och äntligen börjar tas på allvar. En nationell plan för kulturskolan ska upprättas för att få ett helhetsgrepp kring verksamheten.

Socialdemokraterna gick till val med en satsning på 50 miljoner för en maxtaxa i kulturskolan. Miljöpartiet gick till val på en nationell plan för kulturskolan och Vänsterpartiet har kongressbeslut på att aktivt arbeta för en avgiftsfri kulturskola. Om det blir en maxtaxa återstår att se i budgetförhandlingarna. Förhoppningsvis kan Vänsterpartiet göra skillnad i denna fråga om de övriga partierna backar från sitt förslag.

Sveriges Musik- och Kulturskoleråd (SMoK) har all anledning att glädjas. De har länge efterlyst en helhetssyn på kulturskolan. Vad vi idag vet är att en nationell plan kommer att innehålla bland annat en forskningsbaserad verksamhetsutvecklingsstrategi, värnande av barns rätt till kultur och personalförsörjningsfrågor.

Tyvärr återstår en av de mest centrala frågorna: det är visserligen så att en av de saker som skiljer kulturskoleverksamheten runt om i Sverige är terminsavgiften. Men en annan viktig fråga är att kulturskolan inte finns i alla kommuner i hela Sverige. Är det inte dags för en kulturskolelag som på allvar gör kulturskolan till en del av välfärdens kärna i likhet med biblioteken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar