onsdag 23 april 2014

Så hotar TTIP-avtalet svensk kulturpolitik

Det är osäkert exakt hur frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) kommer att se ut på en viktig punkt. Kommer avtalet omfatta kultur eller inte? Detta är en avgörande fråga. Inte avgörande för hur man bör ställa sig till TTIP, avtalet är signifikativt för hur relationen USA-EU brukar se ut; USA bestämmer och EU fogar sig. Nej, frihandeln går bara åt ena hållet och USA ställer kraven. Men är kulturen en del av TTIP-avtalet eller inte? Vi vet inte. Svensk kulturpolitik som vi hittills känner den står på spel. Det är dags att kräva besked från EU:s byråkrater!

Frihandel innebär just det, fri handel. Den som vill ska kunna handla över landsgränserna. Det som nu oroar är de detaljer som gäller "snedvridning av konkurrens". Och djävulen bor som bekant i detaljerna. Den modell för kulturfinansiering som dominerar i exempelvis Sverige kontra USA skiljer sig i grunden.

I USA finansierar man den mesta kultur genom sponsring, fundraising och bidrag från företag. Den modell är utmärkt för dominerande kulturella uttryck, fördummande Hollywood-produkter exempelvis. För smal kultur och ett rikt kulturliv är modellen däremot förödande.

I Sverige har vi en modell för kulturfinansiering som bygger på en bredd i kulturlivet som vi anser har ett egenvärde. Därför finansieras kultur i hög utsträckning via skattsedeln genom samhälleliga bidrag. Under senare år, efter 2006, har stora kulturpolitiska ansträngningar lagts på att ställa om till det amerikanska systemet. Den borgerliga regeringen har sneglat på den s.k. Rindalismen som anammats i grannlandet Danmark. Tanken är ett sjäkvbärande kulturliv finansierar sig självt med hjälp av näringslivet.

Vad vi kan konstatera är att den finansiering av kulturen vi traditionellt haft i Sverige med ett stort samhällsansvar skulle betraktas som snedvridning av konkurrensen enligt TTIP. Om avtalet går igenom och visar sig omfatta kultur så innebär det helt enkelt att kulturpolitik av svensk modell skulle bli ett avtalsbrott och göra EU och Sverige skadeståndsskyldiga.

Valet till Europaparlamentet 25:e maj kan vara avgörande för vilken kulturpolitik vi kan driva i Sverige. TTIP-avtalet kan fortfarande stoppas. Men en förutsättning för det är att vi skickar vänstern till Bryssel, EU behöver inte fler Ja-sägare!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar