Det tycks inte vara helt frivilligt som Soran Ismail, komiker, debattör och radiopratare, tar en paus från sin roll som radiopratare i Sveriges radio P3:s morgonprogram Morgonpasset. Eller man kanske ska säga att det är frivilligt från Sveriges radios sida men inte från Soran Ismails.
Nu kommer nästa avstängning. Denna gång är det Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström som stängs ute från deltagande i P4-Gävleborgs program Nyhetskommissionen. Till skillnad från Soran Ismail som yttrande sin kritik i mer förtäckta ordalag är Daniel Nordströms kritik tydligare: "- Beslutet grundar sig på ledarsidans färg. Men vad det har med mig att göra kan man ifrågasätta, jag har ingenting med den politiska sidan att göra. Det är fascinerande att man kan ha den här uppfattningen 2014 – att man inte förstår skillnaden mellan den politiska chefredaktören och chefredaktören" menar Nordström i en kommentar till Svenska Dagbladet.
Vad har dessa två avstängningen, Ismail och Nordström, då gemensamt? Ismail kan tänkas prata om rasism och Sverigedemokraterna i radio. Nordström misstänks för att vara sosse... Visst är det ett viktigt mål som Kulturpolitikbloggen också värnar att public service ska vara partipolitiskt neutral. Det har dock inte kommit till vår kännedom att varken Soran Ismail eller Daniel Nordström är medlemmar i något politiskt parti.
Det blir onekligen pinsamt när public service ska agera bedömare av vem som är eller inte är sosse. Det är också intressant att högertwittrare som den smått rättshaveristiske riksdagsmannen Lars Beckman från Gävle riktat en hård kampanj i sociala medier mot Sveriges radio och SVT. Beckman med flera menar att SR och SVT är politiskt färgade och rödgröna. De flesta delar inte den analys som riksdagsman Beckman gör. Däremot är frågan om detta inte är något som SR, speciellt i Beckmans hemlän, Gävleborg, tagit intryck av Beckmans personliga vendetta mot public service.
Att SR blivit kalla om fötterna nu när det drar valårsvindar är beklagligt för den politiska mångfalden inom public service. Men visst. Det är deras rätt att göra som de vill, så länge det går åt båda hållen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar