I Stockholm stad finns de hårdaste grafittireglerna i hela Sverige. Det innebar ett oväntat motstånd när Riksteatern ville göra reklam för sin nya gatukonstsatsning Art of the streets. Stockholm stad satte stopp för det hela genom att förvägra Riksteatern att använda stadens reklampelare för att informera om den nya satsningen, eftersom reklamen bestod av just grafitti. Teatern fick höra att reklamen bröt mot stadens policy mot grafitti. Till Flamman säger Riksteaterns producent Ceylan Holago att det handlar om estetisk censur.
Kanske har Holago rätt. Och i så fall tyder det kanske så att Stockholm stads beslut inte är så mycket att uppröras över. Kultur som upprör och motarbetas väcker känslor och dessa känslor leder till att konsten och kulturen utvecklas och frodas. Det finns en poäng med det. Alla gillar en underdog, utom de som känner sig hotade att bli bitna av den. Hundskräcken i detta fall är att grafitti i det offentliga rummet skulle uppmuntra unga att måla just grafitti. Men kan det inte vara tvärt om då? Att revolutioner sällan genomförs i demokratier därför att där är det tillåtet att påverka samhället i den riktning man vill, och alla har lika stor chans att göra det (förvisso en sanning med modifikation och inte helt obetydliga detaljer som pengar). Censur triggade den ryska kulturella motståndsrörelsen under 1980talet, censur föder kampvilja. Och visst ska man kanske kämpa för sin konst men kanske inte för att det ska vara legalt att utöva den. Det borde nog vara en viktig princip i samhället trots allt.
Visst kan grafittimotståndarna hävda att det inte finns något empiriskt stöd för att lagliga grafittiväggar och mer utrymme åt grafittikonsten skulle minska den olagliga grafittin. Men det finns heller inget empiriskt stöd för att det skulle vara tvärt om. Dessutom bör man nog ta i beaktande att den kulturella fördumningen sker när människor inte själva får utöva de konstformer de vill utan tvingas konsumera massproducerad kultur för att det är det enda lagliga eller legitima.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar