onsdag 9 april 2014

Stora nedskärningar på TV4

Minns ni när Svenska Dagbladet hade en kulturbilaga? På grund av tidningsdöden var SvD tvungna att skära ner ordentligt på sina kostnader. Kulturbilagan rök. Det gjorde en hel del prenumeranter också. Stoppades den nedåtgående trenden? Nix. Självklart sa Svenska Dagbladet att detta inte skulle drabba kulturbevakningen och kvaliteten på kulturbevakningen. Detta var naturligtvis nonsens. Jag har aldrig haft höga tankar om kulturredaktionen på SvD men det var knappast ett redaktionellt lyft att lägga ner kulturbilagan.

Nu gör TV4 samma ödesdigra misstag som SvD. Nu ska det sparas in. Närmare bestämt bedöms 140 tjänster försvinna. TV4 menar att det inte kommer betyda en mer storstadsbetpnad bevakning. Vi förstår alla att det är struntprat. Detta är ett beslut med en synksk kulturpolitik som bakgrund. Vinstmaximering är såklart TV4:s rätt. De är ett privat företag. Men för mindre städer runt om i Sverige har det tidigare varit självklart att kunna förlita sig på att få lokala nyheter via TV4. När jag pluggade bodde jag tre år i Borås. De lokala tv-nyheter som erbjöds var dels SVT:s Västnytt som täckte en stor del av Västergötland ner till Göteborg och därmed betonade Göteborgsnyheter starkt. Sedan fanns TV4:s lokala nyheter från Borås. Det var inte mycket, några minuter bara.  Men några minuter med det som berörde oss närmast. Detta var värdefullt, speciellt under valrörelsen och i omvalet till regionfullmäktige. Att TV4 aviserar sitt beslut under ett supervalår när det är extra viktigt med lokal bevakning är inget annat än ett demokratiproblem.

Med demokratiproblem menas här inte att de inte skulle ha rätt att göra detta. Tillfället är sällsynt dåligt valt men samtidigt sällsynt väl valt. Detta sker i en kontext där SVT, som Kulturpolitikbloggen rapporterat om tidigare, nyligen rapporterat att man kommer bygga ut sitt nät av lokala redaktioner. Och det kanske är SVT vi får lita på. Privata vinstdrivna företag har ingen skyldighet att försörja medborgarna med lokal nyhetsbevakning. För alla aktörer på svensk mediemarknad utom Public Service-aktörerna är det enbart en affärsidé att bevaka lokala nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar