onsdag 9 april 2014

Jimmie får åka vart han vill

Detta är inte självklart ett klassiskt inlägg om kulturpolitik. Dock har de senaste dagarnas kultursidor och kulturbevakning, såväl som nyhetsbevakning i stort, präglats av diskussionen kring detta.

Jimmie Åkesson har fått mycket uppmärksamhet kring sin turné på olika arbetsplatser runt om i landet. Hans väg har kantats av protester. Vid sjukhus och hos brandmän, överallt har folk känt sig obekväma med Sverigedemokraternas besök och intresse. De har självklar rest invändningar och protesterat. Protesterna har resulterat i hot mot de anställda som höjt sina röster mot rasisten Åkessons påhälsningar. Fackföreningsrörelsen har gått ut och varit kritisk. Landsorganisationens ordförande Kålle gick ut och meddelade att SD:s "svans" att de ska ge fan i att hota LO:s medlemmar. Fackförbund inom vårdsektorn menar att det finns problem att garantera patientsäkerheten när Åkesson är på besök.

Frågan i offentligheten har varit: ska Åkesson få åka på arbetsplatsbesök vart det behagar hur som helst? Jag tänkte ge mitt svar. Min grundläggande utgångspunkt har alltid varit demokrati och alla människors lika värde. Utifrån det är min slutsats att Åkesson måste få besöka vilken arbetsplats han vill. Med ett stort Men. Hotar det andra människors liv och säkerhet kan det inte komma i fråga att vare sig Sverigedemokraternas partiledare eller någon annan partiledare får göra ett arbetsplatsbesök. Det innebär att Åkesson får besöka vilken arbetsplats han vill. Det betyder däremot inte att han kan göra det utan att vänta sig protester. Sverigedemokraternas politik väcker anstöt. Människor har rätt att protestera. Det är de premisser som finns för Sverigedemokraterna och alla andra partier, alltid. På det här sättet skiljer sig min inställning till SD inte från min inställning till något annat parti.

Jag tycker diskussionen varit lite svartvit. Endera arbetsplatsbesök, då med utgångspunkten att ingen får höja rösten mot besöket. Eller så är Åkesson inte välkommen. Det är en helt felaktig tanke. Det finns inget antingen eller. Det enda sättet att upprätthålla ett demokratiskt förhållningssätt till detta är att konstatera att Sverigedemokraterna får göra arbetsplatsbesök. Och de anställda och alla andra har rätt att protestera mot besöket. Åkesson ska inte kunna klä sig i martyrtröja och vara missförstådd och utsatt för utestängning. Protester ska inte kvävas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar